Домашен ябълков оцет

Как се прави домашен ябълков оцет
Домашен ябълков оцет

Рецептата е евтина и лесна за изпълнение в домашни условия. Тя ще осигури на семейството ви надежден източник на полезни вещества.

 Съставки и необходими средства

 

6 сладки ябълки;

2 супени лъжици мед или захар;

вода;

голям буркан от 2 литра;

марля;

 

Инструкции за приготвяне:

 

Измийте ябълките. 

Нарежете ги на 8 до 12 парчета. 

Поставете ги в буркана и ги дръжте, докато започнат да стават кафяви. 

След това добавете меда. 

Залейте с гореща вода ябълките, така че да ги покрие напълно и между повърхността на водата и ръба на буркана да останат около 3 сантиметра. 

Покрийте съда с марлята. 

След като сте покрили с марлята, завържете с връв или ластик. 

Поставете буркана на тъмно място. 

Добре е температурата на помещението да е в границите между 20 и 25 градуса. Мястото трябва да е добре проветриво.

Всеки ден разбърквайте ябълките с дървена лъжица. 

След около шест седмици прецедете течността в чист стъклен буркан. 

Опитайте на вкус, за да се уверите, че оцетът е готов.

Накрая затворете буркана с плътен капак и приберете в хладилник.